Udruženje DLAN

Ko su naši korisnici? Koliko im znači Servis centar? III dio

MI SMO ZNAČAJNA KARIKA U LANCU NJIHOVOG ŽIVOTA: IMRAN I i IRNA:
Imran Tahirović je osmogodišnji dječak koji svojim prepoznatljivim osmijehom i pozitivnošću hrabro ruši sve prepreke koje mu se nađu na putu. Naime, Imran ima dijagnozu cerebralne paralize, te se njegove poteškoće manifestiraju na motorički razvoj , kao i govor, koji je u potpunosti izostao, dok su intelektualne sposobnosti u potpunosti očuvane i razvijene. Imran je hrabri dječak koji svakoj poteškoći kaže: “Pronaći ću alternativu da te prevaziđem”, tako i govor, budući da koristi specijalizirani tablet putem kojeg piše , rješava zadatke, igra igrice i slično.
Imran pohađa prvi razred Osnovne škole “Meša Selimović” po redovnom planu i programu , gdje izuzetno uspješno usvaja gradivo, ali i uživa u društvu svojih vršnjaka koji su, kako Imran voli reći: “Najbolji drugari na svijetu”.
Imran je i član Udruženja “Dlan” i korisnik usluga Servis centra, čija podrška im puno znači kako kaže Imranova mama lijepo je znati da u našem gradu postoji stručan tim i divni ljudi koji su uvijek na raspolaganju svim članovima i njihovim roditeljima kako savjetodavno, tako i na razne druge načine.

MI SMO ZNAČAJNA KARIKA U LANCU NJIHOVOG ŽIVOTA – priča porodice Aličehajić
Na prvo spominjane ove porodice nama je asocijacija djevojčica Adna – umiljata, prelijepih očiju i osmijeha na ovom svijetu ruši barijere. Adna je rođena bez desne podlaktice i osim toga nema druge poteškoće – pametna je i vrijedna. Njen nedostatak nije negativno uticao na nju, lijepo se snalazi u svim aktivnostima sa svojim vršnjacima, društvena je i komunikativna.
Ova divna porodica ističe da za njih Servis centar znači mjesto za podršku, upoznavanje i druženje. Uz podršku Servis centra Adna je kažu vidjela i osjetila da nema samo ona neku poteškoću u razvoju, upoznala se i sa drugim vidovima poteškoća i polahko shvata da nije sama na ovom svijetu i da uprkos svemu može uživati u životu i radovati se svakom novom danu

MI SMO ZNAČAJNA KARIKA U LANCU NJIHOVOG ŽIVOTA – PRIČA PORODICE IMAMOVIĆ
Irdin je desetogodišnji dječak koji ima cerebralnu paralizu. Po rođenju je ustanovljeno da dio mozga u kojem su smješteni svi centru (za govor, vid itd) nije razvijen.
Zbog toga ovaj divni dječak danas ne vidi, ne hoda i ne može obavljati ništa samostalno. Uprkos svemu Irdin ima roditelje koji se brinu o njemu i lavovski se bore za njegovo bolje sutra.
U kostantnoj borbi jako je važno imatu podršku. Njihova podrška u svakom smislu te riječi su Servis centar i Udruženje „Dlan“. Znati da možete ostaviti svoje dijete i znati da je u sigurnim rukama za nas roditelje je nešto posebno i zato vam veliko hvala poručuju Imamovići.