Udruženje DLAN

O nama

Udruženje DLAN, Zenica, ZDK

Kantonalno udruženje roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize i drugih onesposobljenja

Kantonalno udruženje „DLAN” Zenica je neprofitna organizacija koja djeluje na području Zeničko dobojskog kantona. Koristeći inovativne modele, kroz direktan rad, pružamo podršku porodicama i djeci / odraslima s poteškoćama u razvoju bez obzira na dob, vrstu i stepen invaliditeta. Utječemo na svijest zajednice edukativnim i inkluzivnim aktivnostima te na promjene, dopune i implementiranje relevantnih zakona.

 

Naša vizija jeste osviješteno društvo koje prepoznaje potrebe porodica djece i odraslih osoba sa poteškoćama u razvoju i sistemski ih rješava uvažavajući njihovo dostojanstvo, različitosti i mogućnosti.

 

Naši ciljevi su vizionarski. Želimo omogućiti takve okolnosti u kojima ćemo moći nastaviti pružati besplatnu podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju putem djelatnosti Servis centra, ali i nadamo se proširenju ovoga modela pomoći porodicama kao što su naše u što više općina/opština u Bosni i Hercegovini.

Cilj nam je promovirati potrebu za Servis centrima u zemlji, ali i djelovati na području izmjena i dopuna zakona koji su u vezi sa porodicama osoba i djece sa poteškoćama u razvoju. Težimo ka tome da postanemo referentni centar za ove porodice, i sva pitanja koja se tiču problematike sa kojom se susrećemo.

 

AKTIVNOSTI UDRUŽENJA:

  • SERVIS CENTRI PODRŠKE PORODICAMA DJECE I OSOBA S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU
  • ZAGOVARAČKE AKTIVNOSTI
  • SARADNJA S INSTITUCIJAMA

KORISNICI/CE

KO SU NAŠI KORISNICI/CE?

Mi postojimo zbog porodica koje imaju za članove djecu i osobe s poteškoćama u razvoju i naša vrata su uvijek otvorena za sve osobe u potrebi za našom pomoći. Servis centar je mjesto gdje se zajedno obrazujemo, zabavljamo, pomažemo. Tu razgovaramo i stvaramo – i lijepe stvari rukama, i divna nova prijateljstva razgovorima. Bez obzira na dob, vrstu i stepen invaliditeta člana porodice, možete nam se pridružiti i doprinijeti našem radu – kroz naš doprinos vama! Ipak, zbog ograničenosti naših prostornih kapaciteta i s obzirom da smo jedini centar ovoga tipa u ZDK, prednost se daje djeci i omladini sa najtežim oblicima invaliditeta, odnosno osobama koje nemaju mogućnost boravka u drugim specijaliziranim ustanovama, školama, organizacijama. Prednost također imaju porodice u stanju socijalne potrebe, samohrani roditelji i hitni slučajevi.

 

Sve usluge Centra su besplatne!

Usluge Servis centra su raznovrsne: one mogu biti pružane grupama u potrebi za određenom uslugom, ili se pružaju na individualnom nivou, prema potrebi korisnika/ica. Korištenje usluga je besplatno, a ono što Servis centar može ponuditi djeci sa poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima su raznovrsne radionice kako za djecu tako i za članove njihovih porodica, ali i praktična pomoć poput kratkog boravka, usluga savjetovanja, opservacije povremenog prijevoza za roditelje i djecu u potrebi.U grupnim sesijama, za roditelje se organiziraju edukativno-suportivne radionice u kojima učesnici/ce kroz razgovor jedni drugima pružaju uzajamnu podršku, moderirano od voditelja/ice sesije.

Usluge Centra

Psihološka podrška namijenjena je prvenstveno roditeljima/starateljima te dodatno i ostalim članovima porodice. Ojačan roditelj vodi ka jačanju porodice kao osnovne karike zajednice i u stanju je nastaviti boriti se sa svakodnevnim pritiskom i time biti i bolji partner i roditelj kako djetetu s poteškoćama tako i tipičnom djetetu.

 

Rad psihologa podrazumijeva:

  • Inicijalni razgovor
  • Individualnu podršku tj. savjetovanje, psihoterapijski razgovor i krizne intervencije.
  • Edukativno-suportivne radionice – radionice sa grupom roditelja od 4-5 članova.
  • Rad sa djecom i osobama s poteškoćama u razvoju – individualni te u okviru kratkog boravka.

Mobilni tim – rad na terenu u domu porodice;

Za porodice, koje nemaju mogućnosti napuštati dom zbog visokog stepena invaliditeta djeteta/osobe, arhitektonskih prepreka i sl., organizuje se mobilni tim sastavljen od stručnjaka (psiholog, socijalni radnik) te edukovanih volontera. Na adresi se radi s roditeljem (psihološka podrška, informativna pomoć) te s djetetom/osobom s poteškoćama (individualni rad, druženje, fina motorika i sl.). Istovremeno, roditelj ima priliku da završi obaveze izvan kuće, koje u suprotnom, zbog izostanka podrške, ne mogu biti završene (odlazak doktoru i sl.).

 

Mobilni tim – usluga prevoza adaptiranim kombijem

Prevoz do Servis centra  se vrši kombijem koji je adaptiran za osobe s invaliditetom (rampa za invalidska kolica) i organizuje se po principu prioriteta tj. za: porodice koje imaju kriznu/hitnu situaciju (bolest, smrtni slučaj i sl.); porodice čija djeca imaju višestruke/kombinovane poteškoće koje ih onemogućavaju da koriste gradski prevoz; porodice čija djeca ne pohađaju nijednu obrazovnu ustanovu; porodice koje žive u ruralnim dijelovima grada a nemaju porodični automobil.

Kroz individualni rad, roditelji i članovi porodice mogu dobiti psihološku podršku ili savjete koji se tiču odgojnog rada sa djetetom unutar porodičnog okruženja: razvojne faze djeteta od perioda rođenja do odrasle dobi, identificiranje problema u vezi sa ponašanjem djeteta, učenje i oblikovanje novih obrazaca ponašanja, načini smanjenja pojava neželjenih obrazaca u ponašanju, učenje imitacijom, toalet trening, itd.

Kada su vaša djeca korisnici/ice našeg Servis centra, onda imaju priliku osjetiti i nešto što je svakodnevnica tipične djece – izlazak vani sa drugarima/icama! Kada to vremenski uvjeti dozvoljavaju, naše osoblje sa djecom prošeta do igrališta, tržnih centara, pijace ili nekog drugog mjesta na kojem mogu uživati svijet oko sebe, pod budnim okom naših staratelja/ica.

Kratki odmor – boravak djece/osoba s poteškoćama u razvoju u Servis centru do 4 sata dnevno po potrebi – uz prethodnu najavu.

 

Kratki odmor podrazumijeva rad s korisnikom po principu 1:1 (individualni rad) te grupni rad. Za to vrijeme roditelj ima priliku da vrijeme posveti svojim obavezama, potrebama, potrebama porodice, odmor, relaksaciju čak i povremeni rad u cilju popravljanja materijalne situacije. Ovaj period je i neophodan predah za svakog roditelja/staratelja koji je pod cjelodnevnim pritiskom oko 24/7 brige o djetetu.

 

U toku kratkog odmora, ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju, s korisnicima se realizuju vanjske aktivnosti kojima se dodatno i povećava svijest zajednice o postojanju i mogućnostima djece i osoba s poteškoćama u razvoju. Sve aktivnosti se odvijaju uz nadzor medicinske sestre.

Sve ono što vas zanima o Vašim mogućnostima u socijalnom okruženju, zakonom zagarantovanim pravima i obavezama i sve informacije koje vam mogu pomoći kao članu porodice osobe sa poteškoćama u razvoju – dobrodošli ste saznati kod nas.

 

Stručno osoblje Servis centra –  će vam pružiti kvalitetne informacije o vašim i pravima vašeg djeteta, te pomoći oko ostvarivanja istih.

 

Potrebne informacije možete dobiti lično (uz prethodnu najavu) ili putem telefona i maila-a.

Ako se kod vas javila sumnja da vaše dijete ima poteškoće u razvoju – najmanje a najbolje što možete učiniti jeste da dijete prođe kroz opservaciju. S obzirom da su liste čekanja za ovaj proces u javnom zdravstvu dugačke, a samim tim proces od započinjanja ove procedure do njenog izvršenja može biti zaista dugotrajan, oformili smo tim koji ovo može učiniti za vas.

 

Znamo da je korak od sumnje, preko priznavanja opravdanosti sumnje do odluke da postoji razlog za analizu težak i hrabar, te stoga smo tu da vam pomognemo u ovom značajnom trenutku u životu.

Jedan od velikih izvora vašeg osjećaja krivnje vrlo je često pitanje da li ste dobar roditelj/ka. Naročito kada pored djeteta sa poteškoćama u razvoju imate i tipičnu djecu. Nužno je da vrijeme za njih često trpi zbog vremena koje ulažemo u dijete sa poteškoćama. Zato je važno da vaša tipična djeca nauče da to vaše/njihovo uzeto vrijeme ne znači da ih manje volite ili da manje brinete za njih. Kroz ove radionice vašu djecu učimo upravo tome – igrom, druženjima i razgovorima.

Kada god za to postoji mogućnost, zajedno sa našim osobljem, volonterima/kama, članovima porodica, prijateljima Servis centra i partnerima osmišljavamo aktivnosti koje će pomoći na povećanju inkluzije i smanjiti negativne efekte društvene stigmatizacije osoba sa poteškoćama u razvoju.

 

Tako su u našem Servis centru česte posjete djece volontera, poslovnih subjekata ili partnera i prijatelja naših projekata, ali i učešća naših stručnjaka i osoblja u raznim aktivnostima u kojima možemo djelovati kako bismo doprinijeli smanjenju diskriminacije naših porodica i naše djece u društvu.