Udruženje DLAN

Ko su naši korisnici? Koliko im znači Servis centar? – III dio

I danas vam donosimo nekoliko priča porodica naših korisnika,
Ko su naši korisnici? Koliko im znači Servis centar?
 

MI SMO ZNAČAJNA KARIKA U LANCU NJIHOVOG ŽIVOTA!

Majka Mensura je hrabra žena koja je preživjela ratne strahote Vlasenice – život je nije mazio ali i ova porodica je našla utjehu i podršku u Servis centru. Mensura je u ratu izgubila članove porodice, oslonac i podršku. Šerif je jedno od tri njena sunca. Rođen je sa hipotonijom mišića. U Srvis centru Šerif jako brzo napreduje, uči i stvara nove navike. U Servis centru prema Mensurinim riječima osoblje Šerifa tretira kao da je njihovo dijete i to joj stvara sigurnost. Sa našom ekipom Derviševići su i putovali, te i na taj način osjetili da postoji neko ko je tu za njih – da se brine i pruži ruku. 

MI SMO ZNAČAJNA KARIKA U LANCU NJIHOVOG ŽIVOTA
Priča Harisa i majke Hamide
Haris je veseli, nasmijani dečko koji ima Down sindrom. Sa svojom majkom Hamidom i bratom Adisom kojima kako kažu krasi svijet Haris je tim, a jedni drugima su oslonac i podrška.
Haris kako kažu vrlo rado dolazi u Servis centar, svaki dolazak željno iščekuje a mi smo ponosni što Haris u skladu sa svojim mogućnostima pomaže i brine o ostalim korisnicima u kratkom boravku.
Ova porodica ističe kako im Servis centar mnogo znači jer nemaju članova bliže porodice koji bi im mogli pomoći, a majka Hamida kako kaže osjeća se sigurno jer je njen sin zbrinut i osjeća se lijepo u društvu našeg osoblja i okruženju u kojem boravi.

MI SMO ZNAČAJNA KARIKA U LANCU NJIHOVOG ŽIVOTA – PRIČA PORODICE KAHRIĆ
Šestogodišnji Ali je veseli dječak koji je zbog komplikacija u trudnoći majke rođen u Beogradu gdje mu je dijagnosticirana Trizomia 21 odnosno Down Syndrom. Ali odrasta u divnoj porodici sa roditeljima, sestrom i bratom. U Zenici gdje žive Kahrići kažu Aliju obezbjeđuju potrebne terapije i socijalizaciju sa vršnjacima. Uvijek nasmijani i raspoloženi dječak u Servis centar „DLAN“ dolazi dva puta sedmično gdje boravi sa svojim vršnjacima, usavršava govorne vještine i socijalizira se. Pored navedenog Ali ima i tretmane logopeda i defektologa u drugim ustanovama.
Porodica Kahrić kako kažu zahvalna je osoblju Servis centra na saradnji kao i Udruženju „DLAN“ koje im pruža potrebnu podršku.