Udruženje DLAN

Ko su naši korisnici? Koliko im znači Servis centar? – II dio

I danas vam donosimo nekoliko priča porodica naših korisnika,
Ko su naši korisnici? Koliko im znači Servis centar?
 
MI SMO ZNAČAJNA KARIKA U LANCU NJIHOVOG ŽIVOTA!

Zahida je samohrana majka, borac i žena koja donosi pozitivnu energiju gdje god se pojavi. Enes ima cerebralnu parlizu i potrebna mu je pomoć i podrška 24 sata. Gotovo da se ne odvaja od svoje majke, njih dvoje baš svugdje idu zajedno. Nekoliko puta sedmično dolaze u Servis centar, a Enes se raduje svakom dolasku, uživa u društvu i šetnjama pa mu vanjske aktivnosti pričinjavaju posebno zadovoljstvo.Servis centar im je kaže Zahida važan jer segment socijalizacije kako za Enesa tako i za nju znači mnogo. Zahida često dolazi na druženja i radionice sa majkama i to joj je prilika da kroz kreativnost pokaže i drugu stranu sebe
 
Porodica Čičak je petočlana porodica koja kako kažu funkcioniše kao tim jer drugačije ne znaju i ne mogu, jedni drugima su podrška u punom smislu te riječi. Hena, njihova najveća blagodat rođena je prije vremena i ima cerebralnu paralizu koja je ne spriječava da bude nasmijana, vesela i pokreće sve ono lijepo i pozitivno u svojoj porodici. Mnogo je prepreka i poteškoća sa kojima se suočavaju, ali svaku prevaziđu i dalje idu još jači. Sami kažu mogu donekle, ali kad naiđu na prepreke potrebna im je podrška uz koju će njihova borba biti još jača. Servis centar je tu da im pomogne da se izbore sa poteškoćama, preprekama, predrasudama a svakako i kao vjetar u leđa uz koji nisu poklekli u vrtlogu iskušenja koja su ih zadesila. Servis centar je za njih kažu sinonim za podršku u svim segmentima života, tim koji omogućava da prepreke na koje naiđu i nisu toliko velike kako se u prvom trenutku učine.
 

Danas pričamo životnu priču porodice Čizmić – desetogodišnje Nejle i njene majke Habibe, oca i sestara koje su joj velika podrška. Nejla je rođena sa više različitih dijagnoza i od rođenja do danas se bori da samostalno napravi prve korake. Trenutno se ova porodica priprema da uspješno savlada još jednu životnu prepreku – operaciju u Turskoj. Kako nam kaže hrabra majka Habiba, Servis centar im mnogo znači jer tu imaju podršku i osoblje im je skoro pa 24 sata 7 dana u sedmici na raspolaganju. Značajna im je kaže i posjeta koju su u vrijeme pandemije imali od našeg tima jer im je pokazala da nisu sami. Pored psihološke podrške, u Servis centru su majke stvorile svoje carstvo gdje se druže i međusobno razmjenjuju iskustva. Značajno je kaže da znaju da postoji neko kome se mogu obratiti za savjet i podršku, a naše osoblje uvijek u tom pogledu daje svoj maksimum.