Udruženje DLAN

Ko su naši korisnici? Koliko im znači Servis centar?

Danas vam donosimo nekoliko priča porodica naših korisnika,
Ko su naši korisnici? Koliko im znači Servis centar?
 
Ramiza je majka Elvisa Dolića koji ima 37 godina i ima cerebralnu paralizu i još mnogo dijagnoza. Ponosna je Ramiza na sve godine provedene sa sinom jedincem. Ističe važnost Udruženja i Servis centra „DLAN“ Zenica jer je tu naišla na razumijevanje i podršku u ostvarivanju prava za koja nije ni znala da ih ima kao majka ali i njen sin kao osoba sa poteškoćama u razvoju. Značajna je i činjenica da Elvis ima priliku da promijeni sredinu bar na kratko, a priliku za to ne bi imao jer mjesto stanovanja im je udaljeno od grada.
Mi smo značajna karika u lancu njihovog života, a uz vašu podršku možemo više. Podijelite naše priče, pozovite humanitarni broj, dođite da se družimo i pomozite nam da opstanemo, da razbijemo predrasude i da nam svima bude lakše i bolje! 
 
Indira Šehović ima cerebralnu paralizu i mikrocefaliju od rođenja. Saznanje da je liječenje doživotno majci Aliji teško pada. Usponi i padovi u životu ove hrabre majke su ono što je tjeralo da ide dalje. Svaki uspjeh i svaki pomak njihova je snaga da idu dalje.
2018. godine ova porodica gubi svoj dotadašnji oslonac – Indira ostaje bez oca, a Alija preko noći postaje samohrana majka nakon smrti supruga. Ova hrabra žena ponovo kreće dalje, ispočetka jer treba svojoj Indiri kao majka, kao podrška i oslonac.
Udruženje i Servis centar znače mnogo – druženje i razmjena iskustava sa drugim majkama, promjena sredine i podrška su snaga da se krene dalje. Odvajanje od porodice bar na kratko, tih nekoliko sati dalo je Aliji vremena za sebe i omogućilo Indiri promjenu koja joj je bila neophodna. Postoji neko ko misli na ove porodice – tim Servis centra je uvijek tu za njih! 
 
Životna iskušenja porodice Ćatić počinju Ahmedovim rođenjem krajem maja 2009. godine. Mali palčić rođen prije vremena provodi svoja prva četiri mjeseca života u inkubatoru lavovski se boreći za svaki novi dan. Cerebralna paraliza i mikrocefalija oduzele su mu fizičku sposobnost, ali ne i osmijeh i vedrinu. Danas, iako ne može bez pomoći roditelja, krenuo je u školu i ponosno nosi titulu najstarijeg brata pružajući toplinu mlađoj sestri i braci.
Servis centar ovoj porodici mnogo znači prije svega zbog Ahmedove socijalizacije i podrške koju cijela porodica dobija. Važno je kažu imati nekog ko će biti tu, pružiti ruku i osmijeh roditelju kojem često treba samo malo kako bi skupio snagu da nastavi dalje.